Boyun düzleşmesi-gerginliği nedir, nasıl tedavi edilir? - Fizik Tedavi Rehabilitasyon

Makaleler

Boyun düzleşmesi-gerginliği nedir, nasıl tedavi edilir?

Boyunda 7 adet omurga kemiği bulunur. Yapıları itibariyle bel omurlarından tek farkları, daha küçük olmalarıdır. Her omur arasında yastıkçık dediğimiz kıkırdaklar mevcuttur. Boyun omurları normalde öne doğru bir kavis yapmış yani C harfi şeklinde konumlanmıştır. Bu kavisin arkaya doğru giderek açı kaybetmesine halk dilinde boyun düzleşmesi denir.

Boyun düzleşmesi asıl olarak boyun kasları ile ilgili bir sorundur. Kaslar spazma girdiği için omurgayı sürekli olarak arkaya doğru çeker. Boyun düzleşince beyine giden dört damardan ikisi (Vertebral arterler) gerilir, beyine yeterince kan gidemez ve aşağıdaki semptomlar ortaya çıkar. Sadece boyun ve kol ağrısı şeklinde semptom verdiği gibi bu semptomlara aşağıdakilerde eşlik edebilir.
• Baş dönmesi ile birlikte baş ağrısı
• Kulaklarda çınlama
• Mide bulantısı
• Uyku bozukluğu
• Unutkanlık
• Tedavi edilmediği takdirde ileri safhalarda; dengesizlik, konsantrasyon bozukluğu, ileri derecede alınganlık ve isteksizliklere de yol açabilir.

Boyun düzleşmesi-gerginliği en çok kimlerde görülür?

Asıl sebep kişinin vücudu ile ilgili ergonomisine dikkat etmemesidir. Bu nedenle gün içindeki aktivitelerde doğru davranmak gerekmektedir. Özellikle ;
Uzun süreli öne eğilir pozisyonda oturarak çalışanlar,
Ağır yük kaldıranlar,
Yüksek yastık kullananlar,
Koltuk kanepe kenarında başı yaslayarak uyuyanlar, dinlenenler risk grubundadır. Tedavi edilmezse boyun düzleşmesi ilerleyen dönemlerde boyun fıtığına neden olabilir.

Boyun düzleşmesi-gerginliği teşhisi nasıl konur?

Uzman hekimlerce yapılan fiziki muayene ve MR filmi çekilerek teşhis konması mümkündür. MR filmi ile hastalığın derecesi de tespit edilebilir.

Boyun düzleşmesi-gerginliği tedavisi nasıl yapılır?

Hangi aşamada olursa olsun öncelikle hastaya hastalığı ile ilgili ayrıntılı bilgi ve korunma yolları ile ilgili bir eğitim verilmelidir. Şayet boyun düzleşmesi-gerginliği çok ilerlememiş, henüz başlangıç safhasında ise kas gevşetici ilaçlar, sıcak uygulama, gürültüsüz ve az ışıklı yerlerde istirahat önerilir.
Fakat boyun düzleşmesi-gerginliği ilerlemiş, ağrılar kollara da yayılıyorsa tedavide, fizik tedavi yöntemlerine baş vurmak gerekmektedir. Özel manuel tedavi teknikleri, akapunktur, yüzeyel ve derin sıcak uygulamalar, manyetik alan tedavisi, elektro terapi, traksiyon, medikal masaj ve gevşeme egzersizleri başta olmak üzere tedavi ile ilgili pek çok fizik tedavi yöntemi bulunmaktadır.
Tüm bu tedavi yöntemleri ile birlikte hastanın ergonomi ile ilgili eğitilmesi ve günlük fiziksel aktivitelerinde bu çerçevede davranması, hastalığın tedavi ve takibi dönemlerinde oldukça büyük önem taşımaktadır.
Ayrıca boyunluk kullanımı, şiddetli ağrılı 3-4 günlük dönem dışında faydadan çok zarar vermektedir. Aylarca takılması önerilen boyunluk tedavileri günümüzde artık uygulanmamaktadır.

Boyun düzleşmesi-gerginliği tedavi edilmezse ne gibi sonuçlar doğurur?

Boyun düzleşmesi-gerginliği tedavi edilmezse baş ağrıları sıklaşır ve ağrı kesici ilaçlara cevap vermez hale gelir, kişide mutsuzluk hali depresyona dönüşür. Sürekli boyun gerginliği boyun fıtıklarına zemin hazırlar, kollarda uyuşukluk, güçsüzlük oluşur. Dengesizlik ve yürüme güçlükleri, ince beceri gereken hareketlerin yapılamaması gibi sorunlar ortaya çıkar.

Boyun düzleşmesi-gerginliğinin oluşmaması için nelere dikkat edilmelidir?

Boyun gerginliğinin oluşmaması için öncelikle stres ve üzüntülerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekmektedir. Düzgün duruş pozisyonları öğrenilmeli ve bu hayat tarzı haline getirilmelidir. Ayrıca aşağıdaki maddelere de dikkat etmek önem taşımaktadır.
• Klima, vantilatör önünde uzun süreli durmamalı
• Yüksek yastık kullanılmamalı ve koltuk kenarlarında uzun süreli dinlenilmemeli
• Uzun süre öne eğik pozisyonda durulmamalı
• Ağir kaldırılmamalı
• Tek kolla yük taşınmamalı
• Islak saçla dışarı çıkılmamalı
• Cereyen eden yerlerde durulmamalı
Ağrılarımız geçtikten sonra boyun kaslarımızı güçlendirici hareketler yapılması boyun gerginliği oluşması riskini azaltacaktır.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.