Akondroplazi - Fizik Tedavi Rehabilitasyon

Makaleler

Akondroplazi

Akondroplazi en sık rastlanan kol ve bacak kısalığıdır. 26000-40000 doğumda bir görülür. Hastalığın kendine has bir yüz görünümü, kısa ve orantısız kol ve bacaklar vardır. Ekstremitelerin proksimal (üst taraf) uçları kısadır (rizomeli).

 

Teşhis muayene ve röntgen bulguları ile konulur. Bu çocukların zekaları normaldir. Ancak kas iskelet sistemi gelişimi yavaştır. Bu çocukların gelişimi bir uzman tarafından (çocuk hastalıkları nörolojisi) sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Ulaştıkları en yüksek boy 125 cm kadardır. Ancak bazı cerrahi metotlarla bu bir miktar uzatılabilir, ancak bu çok uzun süren ve sabır gerektiren bir tedavidir.

 

Geniş bir kafaları ve çıkıntılı bir alınları vardır. Burun delikleri küçük, burun sırtı yassı, yüzün orta kısmı küçüktür. Östaki borusu disfonksiyonundun dolayı sık sık orta kulak iltihabı olurlar. Tekrarlayan enfeksiyonlar işitme kaybına yol açabilir. Bu sebeple kulak tüpü takılması gerekebilir.

 

Solunum problemleri hem bebeklikte hem de çocukluk döneminde sık görülür. Hava yollarında tıkanma (foramen magnum baskılanmasına bağlı) görülebilir. Başın geriye aşırı atılması sonucu horlama, solunum durması, morarma olabilir.

 

Bu hastalara foramen magnum dekompresyonu, tonsilektomi, trakeostomi, adenoidektomi gibi operasyonlar sık yapılır.

 

Bacak ve kolların özellikle 1. kısımları kısadır. Bacaklar baÅŸlangıçta düzdür, ancak yürüme baÅŸlayınca ‘O’ bacak deformitesi ortaya çıkabilir. Parmaklar kısadır. Oturma esnasında torako-lomber (sırt-bel) bölgede kamburluk oluÅŸur. Çocuk yürüdükçe kamburluk azalır bu defa yerini bel çukurluÄŸunun artması alır. ÇocuÄŸun yürüme kabiliyeti çok yakın bir ÅŸekilde izlenmelidir.

 

Akondroplazik çocuklarda nörolojik komplikasyonlar geliÅŸebilir. Özellikle hidrosefali yönünden baÅŸ çevresi düzenli olarak ölçülmelidir. Gerekirse beyin US, CT ve MRI çektirilebilir. Foramen magnumdaki darlık, apne ve miyelopati ile sonuçlanabilir. Bu hastalar daha sonraki hayatlarında hem bel hem de boyun bölgesinde omurilik kanalı darlığı ile karşılaÅŸabilirler. Akondroplazi otozomal dominant geçer. Akondroplazili ebeveynlerin bu ÅŸekilde bir çocuk sahibi olma ihtimalleri %50’dir. Ancak akondroplazili çocukların %75’inin anne ve babası normaldir. Ebeveynlerinde hastalık olmayan çocukların yeni bir genetik deÄŸiÅŸikliÄŸe sahip olduÄŸu sanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.