Davranış Bozukluğu Olan Çocuk ve Eğitimi
Heyecan, davranış ve zeka bozuklukları için kullanılan birçok terim vardır. Günümüzde insanların sosyal ilişkilerinin karmaşıklaşması, mesleki ve akademik eğitimin yaygınlaşması, eskiden normal ve özel eğitim gerekmeksizin hayatını sürdürebilecek birçok kişinin özel eğitime ihtiyaç duymasına sebep olmuştur.
Aşağıdaki durumlardan bir veya birkaçının bir çocukta uzun süre bulunması onun eğitim ve beceri kazandırılmasını olumsuz olarak etkiler.
A- Çocuğun yaş, sağlık durumu ve entellektüel seviyesi ile açıklanamayan öğrenme güçlüğü
B- Akranları ve öğretmenleri ile sağlıklı bir ilişki kuramaması ve bu ilişkiyi sürdürememeleri
C- Normal şartlarda, uygun olmayan davranış ve duygulanımlar
D- Mutsuz, depresif ve hüzünlü bir ruh hali
E- Kişisel ve okul problemleri ile birlikte görülen, korkular veya fiziksel semptomlar
Özellikleri :
Çocuklarda davranış bozukluklarının sebepleri tam olarak tanımlanamamıştır. Genetik faktörler, beyin bozuklukları, diyet, stres, ailevi sorunlar, muhtemel sebepler olabilir.
Davranış bozukluklarına sebep olan direkt bir neden gösterilmemiştir. Davranış bozukluğu olan çocuklarda görülen bazı özellikler :
- Hiperaktivite ( dikkat eksikliÄŸi )
- Saldırganlık, kendine zarar verme, kavgacılık
- Çekingenlik ( ilişki kurmada yetersizlik, sosyal ilişkilerden kaçma, aşırı korku ve anksiyete )
- Yaşına göre olgunlaşmamış olma ( ağlama, hırçınlık, taklit etme yeteneğinin olmaması )
- Öğrenme güçlükleri
Çok ağır davranış bozukluğu olan çocuklarda anksiyete, zorbalık, anormal ruhsal durum hatta psikoz veya şizofreni tablosu görülebilir.
Tamamen normal ve davranış bozukluğu olmayan çocuklar bu belirtilerin bazılarını, gelişim süreçlerinin bazı zamanlarında gösterebilirler. Bu çocuklara davranış bozukluğu teşhisi koymak için bu belirtilerin uzun süre devam etmesi gerekir.
Eğitim imkanları :
Davranış bozukluğu olan çocukların eğitim programları; normal okul eğitiminin kazandırılması, kişilik eğitimi, özgüvenin kazandırılması, ve davranışlarının oto kontrolü gibi aşamalarda yapılır. Mesleki ve akademik eğitim ( normal eğitim müfredat ) bu çocukların eğitiminin ikinci aşamasıdır.
Davranış modifiksiyonları en çok kabul gören eğitim yaklaşımıdır. Bununla birlikte birçok teknik davranış modifiksiyonu ile kombine edilebilir.
Davranış bozukluğu olan çocukların eğitiminde ve topluma kazandırılmasında tecrübeli bir ekip gerekir. Sosyal hizmet uzmanı, psikolog, eğitim ve rehberlik danışmanı, bu ekibin en önemli elemanlarıdır.