TOTAL DİZ PROTEZİ SONRASI REHABİLİTASYON UYGULAMALARIMIZ - Fizik Tedavi Rehabilitasyon

Makaleler

TOTAL DÄ°Z PROTEZÄ° SONRASI REHABÄ°LÄ°TASYON UYGULAMALARIMIZ

N.ÖZARAS, Z.GÜVEN, A.KAPTAN, A.TANRIKUT, Ö.KAYHAN
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı,İstanbul.

Total diz protezi cerrahisi geçiren hastalarda özellikle erken dönemde rehabilitasyon süreci, cerrahinin başarı ve hastanın memnuniyetini belirleyen en önemli faktördür. Protez rehabilitasyonunda amaçlar hastanın en kısa sürede ağrısız ambülasyonunun sağlanması, optimal eklem hareket açıklığının kazanılması ve fonksiyonel bağımsızlık olarak belirlenmiştir.
Çalışmamızda Marmara Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’nda geçtiÄŸimiz iki yıl içinde diz protezi uygulanan ve ortopedik rehabilitasyon ünitemizde izlenen hastaların profili ve rehabilitasyon sürecinin anahatları sunulmaktadır.Toplam 31 adet hasta programa dahil edilmiÅŸtir.

Bu olguların 28’i kadın, 3’ü erkek  olup, ortalama yaÅŸ 64,8 ( 49-86). Operasyon nedeni 4 olguda romatoid artriti 28’inde ise dejeneratif artrittir. Rehabilitasyona baÅŸlama günü ortalama 5 (1-14) olup, hastane içi rehabilitasyon süresi 36 ( 23-51 ) gündür.Olguların 5 adedinde komplikasyonlar ortaya çıkmıştır. Bunlar 3 olguda enfeksiyon, 2 olguda ekstansiyon yönünde limitasyondur. Rehabilitasyonun üçüncü haftası sonunda ortalama aktif diz fleksiyonu 83 derece, ekstansiyon limitasyonu – 5.5 derece, sekizinci hafta sonunda ise aktif diz fleksiyonu 105 derece, ekstansiyon limitasyonu -3.2 derece olarak bulunmuÅŸtur.

Sekizinci hafta sonunda hastaların ikisi yürüteçle, ikisi çift koltuk deÄŸneÄŸi ile, üçü baston kullanmakta olup, geri kalan 24 hasta yardımcı yürüme cihazına gereksinim duymadan ambüle olmuÅŸtur. Yine sekizinci hafta sonunda 26 hastada ev dışı bağımsız ambülasyon mümkün olmuÅŸtur. Operasyonun üzerinden en az 1 yıl geçmiÅŸ bulunan 18 hastanın 16’sı geçirmiÅŸ oldukları operasyondan memnun olduÄŸunu, geri kalan 2’si ise memnun olmadıklarını ifade etmiÅŸlerdir.
Rehabilitasyon süreci genelde başarılı olarak değerlendirilmekte ve erken ambülasyon, sürekli pasif hareket cihaz kullanımı ve güçlü ekip işbirliğinin bunu etkileyen faktörler olduğu düşünülmektedir.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.